Пеня повертається!

Пеня повертається!

Пеня повертається!

Як відомо, Постановою Кабінету Міністрів №1405 від 29.12.2023р. було припинено мораторій на нарахування пені за житлово-комунальні послуги, починаючи з 01.01.2024р. Це стосується, в тому числі, і ОСББ також.

Отже, усі постачальники комунальних послуг, управителі та ОСББ знову можуть нараховувати пеню за несвоєчасно сплачені послуги. Здавалося б тут все просто, але тим не менш, спілкуючись з нашими користувачами, ми виявили, що різні люди дивляться на ці норми законодавства по-різному і трактують їх по-різному. 

Здається справа в тому, що право на нарахування пені для управителів та ОСББ проіснувало доволі недовго. Від введення цієї можливості у 2019 році (пункти ст. 26 Закону “Про житлово-комунальні послуги” №2189-VIII, що стосуються пені набули чинності 01.05.2019р.) і до їх призупинення через ковід у березні 2020 (Закон №530-IX та Закон №533-IX, про це ми писали тут “Пеня під час карантину”), потім введення воєнного стану і подальша заборона нарахування пені (Постанова КМУ №206 від 05.03.2022р.) і до 01.01.2024р. Відповідно, не вдалося накопичити достатньо практичних підходів до цього процесу.

Тож, розглянемо найбільш поширені нюанси процесу нарахування пені в нинішніх реаліях, з якими ми стикнулися. Усі висновки наведені у цій статті є суб’єктивним баченням авторів, яке базується на зазначених законодавчих документах та доповнене аналізом сукупності думок користувачів, з якими вдалось поспілкуватися.

Початок нарахування пені

Постановою №1405 обмеження щодо нарахування та стягнення пені припиняються починаючи з 01.01.2024р. Інакше кажучи, це означає, що 01.01.2024р. є першим днем за який вже може бути нарахована пеня, якщо станом на 01.01.2024р є протермінована заборгованість.

Хочемо підкреслити, що обмеження введені Постановою №206 стосувались саме нарахування та стягнення пені. При цьому співвласники не звільнялися від обов’язку своєчасної оплати наданих послуг, і тим паче, від обов’язку оплати в принципі. Термін оплати встановлюється управителем або об’єднанням самостійно. Розмір пені обмежений 0.01% від суми заборгованості та загальною сумою боргу. Якщо розглядати цю ситуацію на прикладі, то виглядає це так: умовний співвласник квартири в багатоквартирному будинку, назвемо його “Андрій”, має несплачену заборгованість. При цьому, граничний термін оплати – 20 число місяця наступного за розрахунковим. Це означає, що суми нараховані за послуги управителя чи внески до ОСББ за листопад 2023 року Андрій має сплатити до 20 грудня 2023 року. Припустимо, що Андрій не платив, відповідно, у разі несплати, вже з 21 грудня 2023 року ця сума стане протермінованою заборгованістю і на неї мала б нараховуватись пеня, але це було заборонено на той момент, і пеня не нараховувалась. Але, з 01.01.2024 року цю заборону було знято. І що ж ми маємо станом на 01.01.2024р в цьому випадку? Протермінована заборгованість досі є, а заборони на нарахування пені вже немає – значить пеню вже можна нараховувати, починаючи з 01.01.2024р.

Таким чином, виходить, що заборона пені стосується лише її нарахування. І жодним чином не впливає на процес утворення заборгованості, її обліку та погашення. Значить, пеню можна починати нараховувати одразу ж з наступного дня після зняття обмежень. За умови наявності несплаченої заборгованості звісно.

Так бачимо ситуацію ми. Але деякі з наших користувачів чогось вважають, що з 01.01.2024р. починається лише початок нарахування плати за послуги, у разі несплати яких нарахувати пеню можна буде після спливання граничного терміну оплати. В розглянутому вище прикладі це було б так: нарахування за січень 2024 року слід сплатити до 20 лютого 2024 року, і у разі несплати – починати нарахування пені на цю заборгованість лише з 21.02.2024р. Тут, на нашу думку, вони припускаються поширеної помилки, коли плутають поняття початку нарахування пені та початку утворення заборгованості, на яку нараховується пеня. Є ще більш “екзотичні” випадки, коли так само нарахування пені починають з запізненням (у нашому прикладі – 21.02.2024р.), але ще до суми заборгованості додається “стара” заборгованість, до 01.01.2024р.

На наш погляд подібні дії є некоректними, тому ми викладаємо це тут. І з цього виходить наступний пункт.

Чи включати до суми боргу “стару” заборгованість?

Якщо коротко – так, звісно включати. Як було зазначено вище, усі обмеження, що були запроваджені щодо пені стосуються лише самого моменту її нарахування, і жодним чином не стосується процесів виникнення та погашення заборгованості. Відповідно, з 01.01.2024р. зняті лише обмеження по пені, а ні в якому разі не по заборгованості. Значить, вся несплачена протермінован заборгованість, яка існувала до 01.01.2024р. підлягає включенню до суми боргу, на яку нараховується пеня.

Нараховувати пеню в момент оплати чи кожного місяця?

Часто можна почути, що пеня має нараховуватись в момент оплати та за період від останньої оплати або від моменту виникнення боргу. Ми теж таке чули:) Але, справа в тому, що такий алгоритм не зазначений в Законі про ЖКП. І в Постановах КМУ також. Натомість, у ст. 26 Закону про ЖКП сказано таке: 

Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Виглядає так, наче початок нарахування пені не залежить від наявності чи відсутності оплати, а лише від моменту її виникнення. Отже, виходить що пеню слід нараховувати кожного місяця, разом з нарахуванням плати за надані послуги, за ті дні протягом яких існувала не сплачена заборгованість. Це може бути як цілий місяць, так і один день.

Ми схиляємось саме до такого варіанту. Але передбачаємо, що користувач може обрати і іншу модель.

0 Коментарів

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*