ОСББ для декількох будинків. Приєднання та вихід

ОСББ для декількох будинків. Приєднання та вихід

 

ОСББ для декількох будинків. Приєднання та вихід

 

Чи можна створити одне ОСББ на декілька будинків? Як приєднати свій будинок до вже створеного ОСББ? Чи можна потім вивести будинок з об’єднання та як?

 

Останнім часом саме такі питання надходять на нашу сторінку Facebook, тож ми вирішили присвятити цій темі окрему статтю.

 

Отже, як же ж об’єднатися співвласникам двох чи більше житлових багатоквартирних будинків у єдину організацію? Якщо це, наприклад, декілька будинків які мають спільне подвір’я, прибудинкову територію та є, так би мовити, окремою суспільною групою. Тут є два шляхи: перший – створити ОСББ з декількох будинків, другий – утворити асоціацію ОСББ. Тож, розглянемо обидва варіанти.

 

ОСББ для двох чи більше будинків

Справа в тому, що Закон про ОСББ жодним чином не забороняє створення одного ОСББ одразу у декількох будинках. Так, у Законі сказано наступне (абз. 3 ст. 4):

Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об’єднаних спільною прибудинковою  територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об’єднання.

Всі інші положення Закону цілком можуть бути застосовані до групи будинків (точніше їх співвласників). Навпаки ж, утворити декілька ОСББ в одному будинку не можна. про це сказано у тому ж абз.3 ст.4:

В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об’єднання.

Таким чином, для проведення установчих зборів необхідно зібрати співвласників (їх представників) усіх будинків у яких створюється об’єднання і для прийняття рішень необхідно враховувати голоси співвласників усіх будинків. Хочемо зауважити, що для забезпечення законності прийнятих рішень, необхідно дотримуватись вимог зазначених у абз. 9 ст. 6 Закону. Тобто, щоб на зборах були присутні більшість (більше 50%) співвласників або їх представників від кожного будинку та кількість голосів, при прийнятті рішень, від кожного будинку також була більше 50%. Інакше це може бути приводом для оскарження рішень зборів. Все це необхідно зазначити в протоколі.

Подальше управління цими будинками здійснюється так, наче всі ці будинки є одним цілим організмом.

Корисним, при цьому, буде зазначити у статуті такого об’єднання порядок приєднання нового та виходу окремого будинку з об’єднання. У типовому статуті, що затверджений Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства 27.08.2003р. № 141, сказано так:

Реорганізація об’єднання та виділ із нього іншої юридичної особи проводяться за рішенням загальних зборів, які за поданням правління визначають правонаступників об’єднання і затверджують відповідні баланси згідно із законодавством України.

Насправді, на вихід окремого будинку з об’єднання це не впливає, адже це не є виділенням іншої юридичної особи, це лише зміна учасників. Але, тим не менш, так як у статуті прописуються адреси будинків, співвласники яких є членами ОСББ, вихід з об’єднання одного окремого будинку призводить до зміни статуту. Окремо слід зазначити, що вихід окремого будинку з ОСББ не призводить до автоматичного створення нового об’єднання. Тож, співвласникам будинку, що виходить з ОСББ разом з рішенням про вихід з об’єднання, слід одразу приймати рішення про подальше управління їхнім будинком. Або створення нового ОСББ, або вибір управителя.

В будь-якому випадку, радимо, прописати у статуті об’єднання порядок виходу окремого будинку з об’єднання так само як і процедуру приєднання нового.

 

Асоціація ОСББ

Іншим способом об’єднати групу будинків для здійснення спільної діяльності є утворення асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Хоча асоціація ОСББ утворюється для дещо інших цілей (для представлення інтересів об’єднань-членів асоціації у органах влади, судах і т.д.), не господарського характеру, утворення асоціації може впорядкувати діяльність усіх об’єднань, що входять до його складу та напрацювати якісь спільні правила.

Для утворення асоціації потрібно створити ОСББ в кожному будинку, та на загальних зборах кожного створеного ОСББ прийняти рішення про вступ до асоціації.

Асоціація має свій статут та статутні органи управління. Порядок вступу до асоціації та виходу з неї зазначається у статуті. Відносини між об’єднанням та асоціацією є відносинами між юридичними особами та регулюються статутом асоціації та чинним законодавством України.

 

Яким шляхом піти – вирішують співвласники, у кожної моделі є свої плюси та недоліки, тож, рішення слід приймати виважено.

 

 

Також ви можете скористатися веб-сервісом “ОСББ 365” та завжди бути в курсі всіх витрат вашого об’єднання. Подробиці у відео: https://www.youtube.com/watch?v=utp5L-mf7ME Реєструйтеся вже зараз та отримуйте 90 днів БЕЗКОШТОВНОГО користування: https://osbb365.com/ua/

0 Коментарів

Залишити відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*